Badkamers van Natuursteen en Composiet
Op geen enkele andere plaats in huis komt natuursteen fraaier tot zijn recht dan in de badkamer. Te denken valt aan natuursteen op de vloer en de wanden, als wastafelblad en badomkleding of als douchebak. Uitgevoerd in een uniform materiaal, maar er zijn ook onbegrensde mogelijkheden om verschillende soorten natuursteen te combineren tot een compleet plaatje. Natuursteen reikt de sfeer aan van een warm rustiek Romeins badhuis, maar kan de gebruiker ook in een moderne outfit in een andere wereld brengen.
De keuze van de soort natuursteen
Eigenlijk kan elke soort natuursteen worden toegepast in een badkamer. De badkamer is uiteindelijk een kamer zoals alle andere in huis. Voor vloeren of wanden worden vaak als extra sierbandjes of mozaïeken gebruikt.
Er zijn natuurlijk wel een paar aandachtspunten: het water en de gebruiker zelf. Daar waar water rijkelijk vloeit, zoals in de douche, dient te worden stilgestaan bij de invloed die het heeft op de keuze van de steen en hoe en waarmee het wordt aangebracht. Tevens dient men zich te realiseren dat gebruikers van de badkamer niet altijd blootvoets de ruimte betreedt. Schoenen, zeker met leren zolen, zijn eigenlijk verboden in een badkamer, maar ontkom je eraan? Steenachtige materialen kunnen in combinatie met water glad zijn. Hoe is dit te ondervangen?
De vakman leverancier is uitstekend in staat de wens te koppelen aan wat haalbaar en verstandig is binnen het uitgebreide assortiment van kleuren, structuren en afwerkingen.
Natuursteen als wastafelblad of badomranding
Naast de keuze in natuursteensoort heeft men te maken met de randafwerking, de wasbak en de gaten voor kranen en andere gewenste attributen, zoals zeeppompje en afvalbakje. Vooraf dient een keuze te worden gemaakt voor het type wasbak, zoals roestvast staal of keramiek. Van belang is verder de randafwerking: strak of fraai rond of kwartrond, met een extra verzetje eraan of niet. Er zijn ook hier mogelijkheden te over. Ditzelfde geldt voor de badomranding. Deze kan oversteken maar ook gelijklopen met het wandje eronder.
De douche
Extra aandacht, maar dan van een andere aard, verdient de bekleding van de douche. Niet zozeer wat betreft de soort natuursteen, maar wel de maatregelen die dienen te worden getroffen om ervoor te zorgen, dat het water in juiste banen wordt geleid. Nergens zijn water en waterdichtheid meer met elkaar verweven dan op deze plek. Daarom dient alles in het werk te worden gesteld, om ervoor te zorgen, dat al het water wordt afgevoerd door het putje en niet deels terecht komt in de constructie, ook al is het nog zo gering. Door gebruik van geschikte hulpmaterialen en de juiste wijze van aanbrengen wordt optimale waterdichtheid bereikt.
Het onderhoud
Los van normaal periodiek onderhoud heeft men in een badkamer te maken met kalk dat onlosmakelijk is verbonden met water. Afhankelijk van de locatie waar men woont kan water meer of minder hard zijn. Hierdoor ontstaat kalkaanslag op plaatsen waar water vloeit en droogt. Denk maar aan de aanslag op het glazen douchescherm. Die zit er ook op de natuursteen douchewanden, alleen het valt minder snel op. Om dit te voorkomen is het soms verstandig bij bepaalde soorten beschermende maatregelen te nemen. Deze beïnvloeden de uitstraling van de steen niet, maar kunnen kalkaanslag voorkomen of vertragen.