Trappen van Van Gils Marmer en Graniet

Trappen zijn er in vele soorten en maten, binnen en buiten. Een trap is een belangrijk bouwkundig product waarmee in een interieur een duidelijk gebaar gemaakt wordt. Niet voor niets wordt er gesproken over een staatsietrap. In een grote hal kan een natuursteen trap echt die toevoeging zijn die een interieur helemaal af maakt. Het construeren van een natuursteen trap moet bouwkundig niet te licht worden opgevat.

Trap van Marmer
Marmeren trap van Gils

Trappen gemaakt van marmer en kalksteen

Trappen kunnen van verschillende marmersoorten of kalksteensoorten gemaakt worden, precies passend bij de vloer uit hetzelfde materiaal. De marmeren traptreden worden uit platen gezaagd, meestal aan de hand van een mal. Dan worden de marmeren traptreden afhankelijk van de constructie van de trap van een wapening voorzien. Bij een gedraaide trap komt het maken van mallen nog veel preciezer. Elke trede moet vanuit een andere mal gemaakt worden om de juiste draaiing te krijgen in de trap. Een trap kan passend bij de marmer die op de vloer ligt gemaakt worden of in het geval van een kalksteen passend daarbij. Ook van hardsteen zijn prima trappen te construeren.

Trappen gemaakt van graniet

Trappen van graniet tonen vaak veel zakelijker dan een marmeren trap. Dat geldt natuurlijk ook voor de ruimte waarin je een dergelijke trap plaatst. Heel vaak is dat een kantoor omgeving. In woonhuizen kiest men vaker voor marmer en kalksteen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Natuurstenen trap
Natuurstenen trap

Open trappen

Een open trap kan op een metalen onderstel die de treden ondersteund, vaak ook weer met metalen trapbomen geconstrueerd worden. De traptreden worden dan vaak op de metalen ondersteuning gelijmd. Een andere manier is het maken van een trap met een wapeningsnet in het midden waarbij aan beide zijden natuursteen te zien is. Deze traptreden zijn dan met metalen bolders met elkaar verbonden en de hele trap hangt als het ware van het plafond omlaag. Dit is een zeer specialistische constructie om het zo uit te voeren.

Gesloten trappen

Gesloten trappen komen het meeste voor, daar wordt meestal een betonnen onder constructie van de trap bekleed met de gewenste natuursteen. Ook de stootboorden (dat is het verticale deel waar je tegen aan kijkt) die op de traptreden staan, zijn dan uit dezelfde natuursteen gemaakt. Wil je het helemaal mooi doen dan plaats je ook nog natuursteen harpstukken tegen de eventueel aanwezige muur. Overleg met Van Gils Marmer & Graniet wat er mogelijk is in uw situatie.